Пребарување

Внесете клучни зборови:

Лето 2024

Пелопонез лето 2024. I First minute

Пелопонез лето 2024. I First minute

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Пелопонез е најголемиот полуостров на Грција и го формира нејзиниот најјужен континентален дел. Со копното се поврзува по природен пат, преку Коринтскиот канал и вештачки, поточно со мостот Рио Антирио. Како и Халкидики, Пелопонез има четири помали полуострови на југ: Месенија, Мани, Епидаурус и Арголис, а поради обликот на долгиот брег наликува на јаворов лист. Исто така, таа е поделена на три периферии: Атика Пиреја, Пелопонез и Западна Грција. Туристичката понуда е шарена и може да го задоволи речиси секој турист. За престој во лето, за време на пријатната медитеранска клима, изберете ги бреговите на Месинија, Ахаја и Илија, додека за планински одмор во централниот дел на полуостровот, кога климата е студена и со снег, изберете ги градовите Мани. , Калаврита или Монемвасија, кои нудат автентични хотели од камен во своите сместувачки капацитети. Прочуената Микена била потпора на првата голема грчка цивилизација, додека во класичната антика Пелопонез, со тогашните најважни градови-држави, бил центар на сите настани. Посетете ги остатоците од Микена со Лавската порта на познатиот крал Агамемнон, кој ги водел Грците до Тројанската војна, или, на пример, Нафплио, шармантен медитерански град со специфични тесни улички, каде доминацијата на Венецијанската Република во текот на 14. и 15 век оставиле свој белег на целата архитектура.

Живописниот туристички град Порто Хели се наоѓа на источниот брег на полуостровот Арголида. Од Коринт се стигнува до Порто Хелио за помалку од два часа со возење низ живописните пејсажи покрај морето, Атина е оддалечена 170 километри. Самиот град е многу интересен, бидејќи покрај шеталиштето покрај морето, во центарот има многу тесни улички, каде што има бројни продавници за сувенири, таверни и слаткарници. Дестинацијата е многу позната меѓу странските туристи, а во текот на годината може да се забележат голем број луксузни јахти и бродови закотвени во пристаништето. Порто Хели е исто така познат по археолошкиот локалитет, старите Хели, каде што живеело првото племе пред 5000 години, самото пристаниште играло значајна улога за време на војните со Грција и Персија, како и во Пелопонеските војни. Во близина е градот Коста, каде што можете да го паркирате вашиот автомобил и да одите со локалниот траект до блиското островче Спесс и да ја запознаете вистинската грчка традиција.

Во оваа област можете да најдете и мали заливи со карпесто морско дно, како и долги песочни плажи. Некои од плажите се организирани со лежалки и чадори, додека останатите се прилично изолирани, сите плажи се карактеризираат со кристално сината боја на морето. Денес, Пелопонез може да му конкурира на остатокот од Грција во сè, особено во крајбрежните градови, убави и приспособени за удобен престој, додека најголемите богатства се неговите археолошки локалитети и културното наследство.

Монемвазија е остров на источниот брег на Пелопонез во Лаконија. Излегува од морето како џиновски камен, кој е поврзан со копното со тесен насип. Островот е широк само 300 метри и долг околу 1 км, со надморска височина од 100 метри. Некогаш островот бил дел од копното, но по силниот земјотрес во 375 година, островот се одвоил. Името „Монемвасија“ значи еден влез и преку оваа тесна патека е единствениот начин да се влезе на островот. Има село на островот кое е на спротивната страна, тотално скриено од погледот од копното. Островот бил тежок за освојување поради екстремно стрмните карпи кои ги мие морето. Тој е утврден град, а зад ѕидините се крие импресивна историја. На островот доминира тврдина, а во самиот град ќе најдете 40 византиски цркви, кои се расфрлани по тесните улички. Покрај црвката преовладуваат дрвени куќи и градски ѕидини од различни епохи на венецијанската, отоманската и византиската историја. Монемвазија е последната чувана тајна на Грција.

// $(".covid19").on('click', function() { // $(".covid19").fadeOut().remove(); // });